creativecommons

   home image   Blog pagina tot 2014

Op deze 'blog' pagina komen wat kanttekeningen bij de wijzigingen van de website, en computer nieuws, o.a. Debian, Ubuntu, Android
Op de 'onderzoek' pagina van de genealogie wordt de voortgang van het genealogie onderzoek bijgehouden.

end image   link naar: laatste nieuws  vóór 2014

YouTube

Google: Chrome-os wordt nu echt interessant!

De afgelopen jaren is veel verbeterd: onder andere het of-line werken.
De prijs is nu ook beter: de Acer "C7" 250 Euro en de Samsung "XE303C12" 300 Euro.

YouTube: Google Chrome-os
Engadget: Googles Chrome-os event [2010]

Zie: Blog: augustus 2013


Tweakers: [2011]

Nu: 2013

Laptop zonder Windows/Intel (Wikipedia: Wintel) maar met Android of Chrome in plaats van Windows en een 'ARM processor' in plaats van een Intel chip.
De 'ARM' processor is aanzienlijk zuiniger dan een Intel chip, en wordt veelvuldig in mobiele telefoons toegepast.

Webwereld: dááág Wintel, hoi Quadroid

armdevices.net: Arm receives queen award for best UK enterprise [April 2011]

  Wikipedia
 'Google Android'  'Google Chrome OS'

2009

december:
De navigatie in een aantal pagina's is aangepast, door een toenemende tekst ontstond een irritante dubbele scrollbar. In deze pagina's was bovenin een menu, waarin met javascript 'hide' een bepaalde paragraaf geselecteerd kon worden.
Javascript wordt nu nog gebruikt voor Google analytics en voor het weergeven van de laatste wijziging van de tekst.

Het javascript 'hide' wordt wel toegepast op de pagina: QuickFreeBSD, de via de menu 'tabs' kunnen selecties uit commando's gemaakt worden.

2010

februari:
Kort nadat de menu's in de website waren aangepast, (zie voorbeeld van w3schools 'navbar') ontdekte ik op een laptop met een 1024x768 scherm, dat het menu niet werkte met Internet Explorer.
Bij IE werkt de css2 niet, met als resultaat, dat door de dubbele menu-regelafstand het onderste deel van het menu vervalt.

Eerst dacht ik, dat het aan de (oude) versie 6 van IE lag op de laptop, maar het probleem is ook bij de nieuwste browser (versie 8) nog aanwezig.
Zie ook: Google analytics, 67% gebruikt IE, 27% heeft schermresolutie van 1024x768.

In de Wikibooks: Cascading_Style_Sheets (tweede regel) vind ik: Op dit moment ondersteunen bijna alle moderne browsers CSS 2.0 volledig, uitgezonderd Internet Explorer: de ondersteuning van CSS 2.0 in Internet Explorer is verre van optimaal.

Voor de zekerheid heb ik de website ook met Opera 10.5 (beta) gecontroleerd, naast Firefox en Chrome.

Hoogste prioriteit: menu aanpassen! .... oude versie menu weer terug.
Zie ook: tips: Wordpad 'todo' notities tijdens surfen over internet.
maart:
Ondanks inspanningen, werkt het "nieuwe" menu ook nog niet met een 'interne style' sheet.
Een identiek menu (naar voorbeeld van 'W3Schools') werkt wel bij de 'nieuwe' passagierslijst pagina!

april:
Nieuwe pagina: Ubuntu, de eerste kennismaking met Ubuntu (nu nog release 9.4), de toekomstige PC, in plaats van Windows. Binnenkort volgt een upgrade naar 10.04!

De Super-Snel-Surfen en de Frits-Favorieten-File pagina zijn aangepast, zie ook internet tips Het doel blijft, om zo veel mogelijk links, gegroepeerd naar onderwerp, op één pagina beschikbaar te hebben.
Deze documenten hebben een interne style sheet (geschikt voor download), en kunnen eenvoudig met b.v. notepad aan persoonlijke wensen aangepast worden.

De laatste tijd gaat de interesse uit naar docbook, LaTeX (zie: internet Latex, html5, Python, open source: (Vobis, Theora, Ogg) Wikipedia artikelen.
Met LaTeX kunnen (waarschijnlijk) mooie PDF documenten gemaakt worden, waarbij de akten van één familie (geboorte, huwelijk, overlijden) worden gemaakt met ingesloten 'kalligrafische' fonts. Door de ingesloten fonts in een PDF kan een akte beter worden weergegeven dan de nu gebruikte HTML.
mei:
De navigatie in de Ubuntu documentatie bevalt me, alle 'hoofdstukken' staan in een menu rechtsboven. Dezelfde structuur wordt ook gebruikt door Colin Barschel in de Unix Toolbox. Dit is een 'xhtml' (Extensible HyperText Markup Language) file, zie ook w3c: xhtml.

Het 'Atlas' document is omgezet naar 'xhtml', dit ging voorspoedig, aangezien ik al 'lower-case-tags' gebruik.
De enige wijzigingen ten opzichte van html zijn: het 'img' (image) moet afgesloten worden, en de 'br' en 'hr' tag worden aangepast. De laatste wijzigingen kunnen snel met search + replace in een editor uitgevoerd worden.

voorbeelden: (rood aangepast) <img src="image/play_ogg_medium.png"></img>,
<hr> wordt: <hr /> en <br> wordt: <br />
resultaat: test: Atlas xhtml

opmerkingen:

smiley-sad  Het blijkt, dat het xhtml bestand NIET door InternetExplorer wordt weergegeven

InternetExplorer kan 'lokale file' xhtml bestanden niet laden (alle andere browsers wel), en heeft een probleem met een server, er komt een 'pop-up' scherm.

Valid XHTML 1.0 Transitional Dit ondanks, dat xhtml 1.0 een ruim 10 jaar oude standaard is, en de check bij W3C validator zegt:
Congratulations The document located at https://leeuwef.xs4all.nl/doc/TestAtlas.xhtml
was successfully checked as XHTML 1.0 Transitional.

aanbevolen: gebruik Firefox, Opera of Chrome

Zie ook: Wikipedia: XHTML : ... Most web browsers have mature support for all of the possible XHTML media types.
smiley-sad  The notable exception is Internet Explorer versions 8 and earlier by Microsoft, rather than rendering application content, a dialog box invites the user to save the content to disk instead.

Zie ook: Blog november 2011.

PlayOgg
Voor de komende zomervakantie heb ik me wat in muziek spelers verdiept. Ik heb besloten om op de PC en op een mobiele speler Ogg-Vorbis te gaan gebruiken. Ogg-Vorbis is vergelijkbaar met MP3, maar levert iets betere kwaliteit bij vergelijkbare bestandsgrootte, zie ook Wikipedia: Ogg-Vorbis.
Ogg-Vorbis is een 'open standaard', zie: Wikipedia: Open standaard.

Zie ook: 'Free Software Foundation': FSF: play ogg en FSF: campaigns  . . . "With thanks to Xiph.org"
Zie ook: xiph: quote: "is a non-profit corporation dedicated to protecting the foundations of Internet multimedia from control by private interests. Our purpose is to support and develop free, open protocols and software to serve the public, developer and business markets."

Ubuntu gebruikt Rhythmbox voor het afspelen van muziek, zie: help file Ubuntu

Een alternatief lijkt me sourceforge: aTunes, geïnspireerd door iTunes. (n.b.: Java Virtual Machine benodigd)

Mijn belangstelling gaat uit naar Cowon spelers, welke Ogg-Vorbis kunnen afspelen.

In het overzicht hardware van Chip Januari 2010 worden MP3 spelers tot 200 euro getest, de Cowon D2+ is de winnaar, de Cowon iAudio 7 is een prijstip. Zie ook: Tweakers productreview: Cowon S9 en de reacties.
juni:
Sinds kort is de Cowon iAudio J3 speler ook in Nederland verkrijgbaar, deze is vergelijkbaar met de iAudio 'S9', maar de J3 kan met een microSD kaart met extra geheugen uitgebreid worden. De Cowon spelers kunnen 'Ogg' afspelen!

De 'perfecte' CD kopie gebruikt het Wikipedia: Flac 'Free Lossless Audio Codec' bestandstype. Zie ook xiph: Flac (gb: download, documentatie, vergelijking) Deze kopie is van dezelfde kwaliteit als een CD, en is geschikt als een backup, voor het geval het origineel beschadigd raakt.

Windows:
Het overzetten van de CD collectie kan het beste met AEC 'Exact Audio Copy' gedaan worden. Voor de werking van het 'EAC' programma is een handleiding: snelrennen: AEC. Artikel: Tweakers: AEC
Voor het afspelen van de 'Flac' bestanden kan de VCL media speler gebruikt worden. Deze is voor Windows en Linux beschikbaar.

Ubuntu:
Met 'SoundJuicer' kunnen CD's 'geript' worden naar Ogg (of Flac), zie Ubuntu: CDRipping.
Een beter alternatief is: Rubyripper: deze is vergelijkbaar met 'EAC'
Met soundconverter kun men de Flac bestanden omgezetten naar ogg voor de Cowon J3 speler. De soundconverter is een Gnome 'Windows' programma, en kan goed overweg met de spaties in de bestandsnamen van de artiest en het nummer.

Het bewerken van het 'foto album' met Jalbum in Ubuntu is nog niet bevredigend.
Via de website is (uiteraard) alleen de versie 8.x te downloaden. In Windows gebruik ik nog versie 7.

juli:
Vakantie: voor het intikken van akten wordt in de vakantie een Wikipedia: HP palmtop computer gebruikt. Deze is ca 15 jaar oud, werkt met DOS 5.0, heeft 1 Mbyte geheugen, een 80C186 processor (CMOS) van ca 8 MHz, en een SSD: CompactFlash opslag 'drive' van 5 MByte. Door 'Stacker' compressie software is effectief 10 MByte beschikbaar.
Handig voor dit model is de 'MS-DOS DOSkey' utility, waardoor met macro's snel korte commando's kunnen worden uitgevoerd. DOSkey zorgt ook voor een handige command history.
De LCD display werkt uitstekend bij daglicht, alleen niet in het donker, geen backlight!
Met Borland: Turbo 'Pascal' 5.5 (voor DOS) kunnen programma's gemaakt worden.

picture palmtop picture palmtop

Klik met de muis op het kleine plaatje voor een grotere afbeelding!
Via een rs232 verbinding worden de tekst files naar een pc (serieële poort) overgezet met 115 kBaud snelheid.
Met HyperTerminal worden de bestanden (met Zmodem protocol met crashherstel) naar Windows overgezet.

Een handige feature is, dat geen 'boot' nodig is van het operating systeem: 'gewoon' aan of uit zetten!
augustus:
Nieuw: QUICK! QuickFreeBSD pagina! - het doel: beheer webserver!
Met een drie-dubbele klik wordt een regel gekopieerd.

Bij een echte webserver worden geen 'Windows' gebruikt, en worden commando's met de 'Command Line Interface': prompt uitgevoerd.
Deze pagina is een aanvulling op de command historie: met de pijltjes toetsen kunnen vorige commando's snel opnieuw uitgevoerd worden.

Een handige feature van X-Windows is, dat geselecteerde tekst automatisch op het clipboard gekopieerd wordt.
Met shift-insert of met de rechter muis toets kan de tekst weer geplakt worden.

Ook PuTTY heeft deze feature. Door een browser met autocopy te gebruiken, kan deze pagina gebruikt worden om CLI opdrachten te kopieëren, en met PuTTY uit te voeren. Zie ook: Firefox autocopy en Chrome autocopy.

september:
Bij het surfen over het internet kwam ik interessante software tegen: Wikipedia: DjVu. (gb). Met DjVu kunnen scans of jpg bestanden aanzienlijk gecomprimeerd worden, waardoor het mogelijk is om ze op de website te zetten. Zie ook internet: DjVu
Voor Firefox is al een plugin.

Een andere interessante ontwikkeling is Wikipedia: ePub. (gb). Dit is een formaat voor draagbare readers, zie Wikipedia: E-book.
Hiermee kan de genealogie ook (eventueel) zonder werkende internet verbinding gelezen worden.
Voor Firefox is een add-on beschikbaar, zie Firefox: EPubReader. (gb).

Door de add-on komt in Firefox rechts boven in het scherm een icoon voor de catalogus, zie:

Modern Perl EPubCatalogus

Opmerking: bij updates meldt Firefox dat er geen plugin beschikbaar zou zijn. In de praktijk blijft de EPUBReader wel werken na een upgrade!

Van de website The Pragmatic Bookshelf is een (gratis) EPUB te downloaden: "Modern Perl" (gb)
De EPUB versie is ca 250 MByte, de PDF versie is ruim 1,1 MByte.

Zie ook: IBM Build a digital book with EPUB (gb, A4 PDF download beschikbaar) [13 July 2011]

Zie ook: Alphr how to create an eBook for free (gb) [20 Jun 2011] Op de pagina is ook een 'print' knop.
Een verschil met een web pagina is, dat voor een reader de tekst in pagina's moet worden opgedeeld, geen 'scrolling'! Opmerkelijk is de aanbeveling om geen size bij plaatjes op te geven, b.v.: width="400" height="600", de eBook reader voert een resize uit afhankelijk van de beschikbare scherm ruimte.
Zowel Calibre als Sigil komen ter sprake. Ook interessant is de opmerking, dat de readers verwachten dat de html code perfect is. Er staat een verwijzing naar code.google: epubcheck om de EPUB te controleren.

Voor het beheren en maken van een e-book kan 'Calibre' gebruikt worden, zie: Wikipedia: 'Calibre' (Engels) en de website Calibre.
Calibre is zeer geschikt voor conversie van o.a. PDF en CHM boeken naar een eBook.
Een eBook is ook handig om op een tablet te lezen zonder internet verbinding ... of met een eReader zoals de Kobo Aura

Er is een waarschuwing op de 'start' pagina van de website geplaatst indien Internet Explorer 6 wordt gebruikt:

Internet Explorer 6

in December wordt het menu aangepast, zie ook blog: februari
oktober:

Naar aanleiding van de nieuwe Engelse pagina's met Documents van Leeuwen en History heb ik de tekst gecontroleerd met OpenOffice Writer. Bij Writer is het instellen van de taal van een document heel eenvoudig.
Bij Microsoft Office Word (1997) was het aanpassen van de taal voor spelling-controle zéér problematisch.

In de Engelse tekst was mariage (Franse schrijfwijze) vaak fout, en is veranderd in marriage (Engels). Naar aanleiding van de vele fouten, die de (Engelse) spelling controle vond, zijn ook de Nederlandse teksten gecontroleerd.
november:
Bij toeval ontdekte ik op de HTML-editor de optie 'justify'. Hierbij wordt de tekst 'uitgelijnd': zowel links en rechts een 'rechte lijn', zoals in kranten. Bij het uitlijnen van tekst wordt de ruimte tussen de woorden iets groter. Omdat de akten gewoonlijk ook uitgelijnd zijn, wordt dit ook bij nieuwe akten toegepast, eerste voorbeeld: geboorte akte Sientje van Leeuwen (De oudere akten volgen later!)

Zie ook Wikipedia: Justification. (gb).
five

december:
Voor de website wil ik 'animated' gif plaatjes maken. Op de website mijnhomepage [ 2012: website is er niet meer smiley-sad ] vond ik een artikel: Wat zijn Geanimeerde GIF's?, en een handleiding. Met behulp van de software UnFREEz kan eenvoudig een geanimeerde gif gemaakt worden.

De software UnFREEz maakt eenvoudige animaties, door verschillende 'gif' plaatjes te combineren, met instelbare wachttijd.
De eerste stap was om een afbeelding van een laurier te vinden, en de hoogte aan te passen aan de foto's in de kop van de website.
Het cijfer 5 en de teksten komen van een tekstverwerker, met een PrintScreen werd een bitmap gemaakt, die in paint geïmporteerd werd. Met paint werd ook de achtergrond grijs gemaakt.

Het menu is enigszins aangepast: de muis hoeft nu niet direct boven de tekst bewegen, om een pagina te selecteren.

2011

tablet
januari:
In januari is de website aangepast voor mobiel gebruik. Om de website met een smartphone of een (kleine, 7 inch - Galaxy Tab!) tablet te kunnen lezen is het menu aangepast. De nieuwe generatie mobiele internet apparatuur heeft kleine schermen met een hoge pixel dichtheid.
Het menu links gebruikt nu 150 pixels (vaste waarde). Het nieuwe menu is smal (50 pixels), en de kop van de website is weg gelaten, om zo veel mogelijk nuttige ruimte voor de tekst te creëren.
logo
mei:
Door de komst van interessante Android tablets ben ik me aan het verdiepen in de mogelijkheden.
De HP 100LX kan opgevolgd worden door een 7 inch tablet, zie ook: blogpagina juli 2010: HP 100LX.
De afgelopen maanden heb ik al flink wat informatie gevonden, dit is de reden om een nieuwe Google pagina te maken.
Op de palmtop kon ik in TurboPascal programma's maken. Voor Android is Java de belangrijkste taal.

Tablet computers zijn zeer geschikt om reader te gebruiken voor boeken. Een van de belangrijkste formaten voor boeken is EPUB. In de toekomst wil ik kijken of de genealogie pagina's ook in EPUB formaat kunnen worden opgeslagen.
FritzBoxLogo juni:
In juni was er een modem actie bij XS4ALL, bij contract verlenging kreeg je een FRITZ!Box 7340. Aangezien ik al jaren klant was, en nog jaren blijf, heb ik van de actie gebruik gemaakt.
De 7340 vervangt de 7170. De nieuwe modem is geschikt voor IPv6, en heeft een nieuw 802.11n draadloos netwerk. Het oude modem had een 802.11g netwerk, en was minder goed te beveiligen.

Het 'adres' van de website is veranderd:
van http://www.xs4all.n/~leeuwef/
naar https://leeuwef.home.xs4all.nl/

zie: XS4ALL bericht klanten krijgen een nieuw homepage-adres.

Quote: 'De aanleiding voor deze wijziging is de nieuwe HTML-standaard.'
De oude URL, 'http://www.xs4all.nl/~loginnaam' , blijft actief en verwijst automatisch door naar het nieuwe homepage-adres. Klanten hoeven zelf niets te doen.

HTC-Flyer
juli:
De HP 100LX wordt opgevolgd door een HTC 'Flyer' (WiFi uitvoering), zie ook: blogpagina juli 2010: HP 100LX. Hoewel de Flyer geen dual core processor heeft, zoals vele andere tablets, presteert de tablet uitstekend, dank zij de Qualcomm Snapdragon MSM8255 single core processor met 1,5 GHz klokfrequentie met 1 GB RAM geheugen en een snelle Adreno 205 graphics processor.

De 'Sense' interface als aanvulling op Android versie 2.3.3 voldoet goed, een upgrade naar Android 'Honeycomb' volgt later, zie: Tweakers.net: HTC Flyer krijgt honeycomb upgrade [4 april 2011]
Zie ook uitgebreide reviews in Tweakers.net: HTC Flyer [15 juni 2011] en: Hardware.info: HTC Flyer

In de praktijk blijkt, dat op 7 inch schermen de navigatie wat lastiger is, door de kleine 'raakvlakken' die de hyperlinks vormen.
Om toch handig te surfen naar de diverse websites, heb ik een nieuw 'start' pagina gemaakt, met enkele nieuws websites.
Voor een previeuw: open de pagina Android. Deze pagina is ook te openen via het 'mobiele' menu, door op de Android icoon te klikken. Deze pagina kan eenvoudig gedownload worden, en aangepast voor persoonlijk gebruik. De pagina heeft een interne style sheet.
Om de pagina als start pagina te gebruiken moet het 'file:///' commando gebruikt worden, in plaats van 'http://', zie ook: internet: 'file' ipv 'http'
Dit staat ook beschreven in androidguys: set 'file' homepage

Zie ook: Google: introductie
augustus:
Er is een nieuwe pagina: HTC-Flyer, binnenkort moeten hier nog wat plaatjes aan toegevoegd worden. In de vakantie zijn op de HTC-Flyer de nodige akten overgenomen van de kopieën, die voor de vakantie zijn gemaakt.

De 'hoofdstuk' navigatie in een pagina is iets aangepast, om het surfen met een tablet beter te maken.
De 'menu' regels vullen nu de hele breedte, en er wordt geen 'table' meer gebruikt voor de layout, zoals aanbevolen door de w3c, zie voorbeeld pagina: Google
Zie ook artikel in Engelse Wikipedia: Tableless web design, quote: is web design philosophy eschewing the use of HTML tables for page layout control purposes.

Voor 'hoofdstuk' navigatie in een pagina wordt nu een grijze balk gebruikt, zie voorbeeld: HTC-Flyer,
voor 'pagina' navigatie binnen de website worden blauwe blokken gebruikt, (zie ook: BlogPagina februari 2010) zie voorbeeld: passagierslijst.
september:
De maand september is actie maand om de html code en te controleren met de W3C Markup Validation Service.
In augustus is 'hoofdstuk' navigatie in een pagina al aangepast, geen tabel, maar een lijst. Indien de html en de css voldoet aan de html standaard, mogen de logo's van html en css op de webpagina's getoond worden.
Indien pagina's niet goed worden weergegeven, kan het zijn dat een oude versie in de 'cache' staat, met functietoets F5 wordt de pagina opnieuw geladen.

Een eerste check met de 'Google' pagina gaf slechts twee soorten fouten. Een belangrijke fout was het gebruik van een id, waar een class nodig was.

W3C: fout en info melding:

error  Line 71, Column 9: ID "MENU" already defined <div id="menu"><ul class="menu">

info  Line 12, Column 9: ID "MENU" first defined here <div id="menu">

Quote: An "id" is a unique identifier. Each time this attribute is used in a document it must have a different value. If you are using this attribute as a hook for style sheets it may be more appropriate to use classes (which group elements) than id (which are used to identify exactly one element).

Aangepast in style sheet:
was:  #menu { background-color:#dadada; padding:6px;}
wordt: .menu { background-color:#dadada; padding:6px;}

Aangepast in html document:
was:  <div id="menu">
wordt: <div class="menu">

Direct zonder fouten was de pagina FreeBSD, melding na de W3C check: Congratulations:

Quote:
The document located at https://leeuwef.home.xs4all.nl/doc/FreeBSD.html was successfully checked as HTML 4.01 Transitional. This means that the resource in question identified itself as "HTML 4.01 Transitional" and that we successfully performed a formal validation of it. The parser implementations we used for this check are based on OpenSP (SGML/XML).

validator valid-html401 To show your readers that you have taken the care to create an interoperable Web page, you may display this icon on any page that validates.

De css code (style sheet) is te controleren met de W3C css-validator.

W3C Warning melding:

warning  Warning Mismatch between Public and System identifiers in the DOCTYPE declaration.

Quote: This document uses an inconsistent DOCTYPE declaration. The Public Identifier -//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN declares the HTML 4.0 Transitional document type, but the associated System Identifier https://www.w3.org/TR/REC-html40/loose.dtd does not match this document type.

The recommended System Identifier for HTML 4.0 Transitional is
https://www.w3.org/TR/1998/REC-html40-19980424/loose.dtd.

De overige pagina's worden nog gecheckt, en eventueel aangepast. Persoonlijk vind ik, dat de verschillende webbrowsers zeer tolerant zijn voor fouten in de html code. Doorgaans check ik met Chrome en Firefox. Het is ook nuttig om af en toe eens InternetExplorer te gebruiken.

In de 'documenten' pagina's bleek, dat de "anker" elementen niet goed waren afgesloten. Het "anker" wordt gebruikt om via een link naar toe te springen.
Ik had in html: <a name="H16081923"> dit moet zijn <a name="H16081923"></a>.
Deze fout was me nog niet opgevallen met Chrome en Firefox.

Ook het menu in de documenten pagina's wordt aangepast. Er werd gebruik gemaakt van een 'table'.
Deze wordt vervangen door een list-element met een 'dtb' class.

MenuOud Oud: <table border="2" bgcolor="#c0c0c0"><tr><th><a href="#H"><B>huwelijken></a></th><th><a href="#G"><B>geboorten></a></th> ...

MenuNieuw Nieuw: <ul class="dtb"><li class="dtb"><a class="dtb" href="#H"> Huwelijk </a></li><li class="dtb"><a class="dtb" href="#G"> Geboorte </a></li> ...
oktober:

Deze maand actie maand om de PC op trojan, rootkit en virussen te controleren.

smiley-sad  In één week was er:

Email van XS4ALL: Onderwerp: *WAARSCHUWING* Trojan

Quotes uit de email: Met behulp van het Abuse Centre zijn de mebroot rootkit en/of de torpig trojan verwijderd.

Toevallig werd er bij het C't magazine van oktober een "Desinfec't 2011" DVD geleverd om besmette PC's te controleren.
Deze DVD is bootable, en start een Ubuntu Linux in het geheugen van de PC. Nadat alle windows partities gemound zijn, worden alle bestanden gecheckt met drie virus checkers: Avira, Bitdefender en ClamAV. Na de test komt een duidelijk rapport, waarmee de virussen ook hernoemd (onschadelijk) gemaakt kunnen worden.

Opmerkingen:

Eind september zijn er drie scans op de USB stick geplaatst, waarbij ook enkele ongewenste bestanden op de stick kwamen: Autorun.inf en o1o.exe
Ik zag de bestanden, omdat ik TotalCommander (of WindowsCommander) gebruik om bestanden van en naar de stick te kopiëren, waarbij 'hidden' files zichtbaar worden (configuratie instelling).

Het is handig om Linux te gebruiken om USB sticks te checken, zie voorbeeld met de Ubuntu terminal:

ls -lrt geeft de directory weer.
totaal 315868
-rw-r--r-- 1 frits frits    98 2005-05-13 22:25 Eigenaar.txt
-rw-r--r-- 1 frits frits    98 2005-05-13 22:25 Owner.txt
drwx------ 14 frits frits   4096 2011-07-10 06:50 album
drwx------ 2 frits frits   8192 2011-07-10 06:53 brieven
drwx------ 2 frits frits   4096 2011-07-10 06:53 CBG
drwx------ 2 frits frits   4096 2011-07-10 06:53 BS_Leiden
drwx------ 2 frits frits   4096 2011-07-10 06:53 DVD
drwx------ 2 frits frits   20480 2011-07-10 07:18 familieadvertenties
drwx------ 27 frits frits   24576 2011-07-10 07:19 genealogie
drwx------ 2 frits frits   8192 2011-07-10 07:32 gezinskaart
drwx------ 4 frits frits   4096 2011-07-10 07:32 home
drwx------ 2 frits frits   4096 2011-07-10 07:39 Installatie
drwx------ 4 frits frits   12288 2011-07-10 07:40 website
-rw-r--r-- 1 frits frits  1062619 2011-09-28 15:52 scan8447.jpg
-rw-r--r-- 1 frits frits  740491 2011-09-28 15:54 scan8449.jpg
-rw-r--r-- 1 frits frits  841511 2011-09-28 15:55 scan8450.jpg
drwx------ 2 frits frits   4096 2011-09-28 15:56 Recycled
-r--r--r-- 1 frits frits    53 2011-09-28 15:56 Autorun.inf
cat Autorun.inf geeft de inhoud bestand weer:
[AutoRun]
open=o1o.exe
shell\open\Command=o1o.exe

opmerking: het bestand o1o.exe was al door Avira verwijderd.

Halverwege de maand kwam een pop-up van Avira, dat er een nieuwe versie beschikbaar is:
... and Avira AntiVir Personal becomes Avira Free Antivirus.

Zie website: AVIRA: The new Version 2012 is now available...

Na de installatie van de nieuwe Avira werden direct een aantal nieuwe bestanden in "Quarantine" geplaatst, zie scherm:

Avira

Dit resultaat was de reden om ook de virusscanners van het begin van de maand nog eens te gebruiken.
In het begin van de maand vond de FCleaner de "Mebroot", zie logfile:
[01-10-2011 16:19:11] FCleaner v1.5.0.0 Loading...
[01-10-2011 16:19:11] Mebroot Infection Found!
[01-10-2011 16:19:11] FCleaner has detected malware on your system!
[01-10-2011 16:19:11] Please press the "Clean" button to remove the malware 

Zie afbeelding:

Fcleaner

Bij een nieuwe check op 20 oktober vond de FCleaner de "SpyEye", zie afbeelding.

Fcleaner1

Als je SpyEye opzoekt met Google, zijn dit twee van de resultaten:

SpyEye Trojan defeating online banking defenses - Computerworld
www.computerworld.com > Security
26 Jul 2011 : Banks are facing more trouble from SpyEye, a piece of malicious software
that steals money from people's online bank accounts, according to ...

SpyEye banking trojan: now with SMS hijacking capability. The ...
www.theregister.co.uk/2011/10/06/banking_trojan_steals_sms/
6 Oct 2011 : The SpyEye banking trojan has acquired the ability to reroute one-time
passwords sent to victims' cellphones, a measure that bypasses ...

Zie internet pagina's: Computerworld, TheRegister.
Zie ook: Tweakers Virusscanners blijken 'ING-virus' vaak niet te herkennen.

Aanbevolen: check regelmatig de Waarschuwingsdienst voor de laatste informatie over problemen.
en Security.nl (en Govcert.nl)
Zie ook: "Trojaans paard van het type SpyEye": Waarschuwingsdienst: Kwaadaardige Nederlandstalige spamberichten in omloop.

Aanbevolen: gebruik géén Windows, maar Linux voor internet bankieren!

TIP Uiterst veilig is de bij C't magazine van oktober geleverde "Desinfec't 2011" DVD.
Na het opstarten vanaf de DVD wordt de Linux kernel in het ram geheugen geladen, en kan Firefox gebruikt worden.

november:
Nadat in september al een aantal pagina's zijn aangepast aan de W3C standaarden voor html, wordt nu gewerkt aan de genealogie pagina's. Opmerkelijk is, dat hoewel de Aldfaer "export" html is, de code voldoet (bijna!) aan de xhtml standaard, zie de eerste regels van de genealogie pagina:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "https://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
<html xmlns="https://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="nl" >
<head>

Door de achtergrond van de pagina's aan te passen, is de genealogie bijna klaar: toegevoegd in de 'style' de 'backgound':
body{ font-family:Verdana, Helvetica, sans-serif; font-size:10pt; background-image:url( image/papier.gif )}
In mei 2010 is ook al aandacht besteed aan xhtml, zie: BlogPagina.
Bij een eerste test met Firefox blijkt nu, dat alleen de speciale (diakritische) tekens in de genealogie nog een foutmelding geven:
XML-parsefout: onjuist gevormd
Locatie: file:///I:/home/doc/genealogie.xhtml
Regelnummer 53, kolom 45:
 
Hendrik trouwde, ten hoogste 34 jaar oud, vqmqmr 1798 met .....
-------------------------------------------^
benodigde aanpassingen in de xhtml file:

ó = &oacute; in vóór
é = &eacute; in de naam Miné
ç = &ccedil; in François
ë = &euml; in Nederlands-Indië

Resultaat: Parenteel van Henric van Aanegem.


Een check bij W3C validator zegt:

Valid XHTML 1.0 Transitional Congratulations: The document located at
https://leeuwef.home.xs4all.nl/doc/genealogie.xhtml
was successfully checked as XHTML 1.0 Strict.


smiley-sad Helaas werkt dit niet goed bij de Internet Explorer . . . . .

Aanbevolen: gebruik Chrome, Firefox of Opera.

Zelfs voor de nieuwe browser in Android is xhtml géén probleem.

Omdat ik in mei 2010 ook al last had met het weergeven van xhtml (met InternetExplorer) vanaf de webserver, zocht ik met Google naar een oplossing.

smiley-sad In april 2014 ontdekte ik dat de pagina "Configure Apache to send the right MIME type for HTML." van de IBM site verdwenen was.

smiley Gelukkig is de pagina wel te vinden op de Internet Archive WayBack Machine.
Zie resultaat: backup IBM artikel

IBM
Ik vond een uitstekende beschrijving van het probleem en de oplossing op de website van IBM:
Configure Apache to send the right MIME type for HTML.
("Using mod_rewrite browser sniffing")

uit de tekst:

Listing 4. Sending text.html to Internet Explorer

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} .*MSIE.*
RewriteCond %{REQUEST_URI} \.xhtml$
RewriteRule .* - [T=text/html]
Quote IBM:
In conclusion
XHTML is the future of the Web. However, like many other important technologies, its adoption has been hampered by poor support in Microsoft browsers.
Quote IBM:
Summary: This tip shows you how to configure Apache to tag Extensible Hypertext Markup Language (XHTML) documents with the media type application/xhtml+xml for browsers that support it, while still sending text/html to non conformant browsers such as Microsoft® Internet Explorer®.
Dit wordt een klusje voor de webmaster van XS4ALL!

smiley-sad Helaas ... de Apache Module "mod_rewrite" is niet geïnstalleerd op de webserver van XS4ALL.
Dat kan beter bij mijn toekomstige FreeBSD webserver!

Bij een controle van mijn website bij de bibliotheek met InternetExplorer 8.0 bleek, dat de namen in de verschillende passagierslijsten (zie: introductie) niet goed worden weergegeven: door IE worden de namen gecentreerd, Chrome, Firefox en Android en Dolphin op de HTC-Flyer tonen de tekst wel goed, links 'uitgelijnd'.
Het probleem wordt veroorzaakt door het <center> html element, om de pagina's van de passagierslijsten in het midden weer te geven. Chrome, Firefox en Android snappen dat dit dan niet voor de inhoud van de tabel met de namen van de passagiers geldt, de InternetExplorer is niet zo slim en voldoet niet aan de web standaarden.
december:
De maand december wordt aan FreeBSD en Linux (Ubuntu) besteed.
ibm
Op de site van IBM staan interessante artikelen over beveiliging: (A4 PDF download beschikbaar)

Ook interessant voor aankomende Linux (Ubuntu) gebruikers: IBM: Basic tasks for new Linux users.

Quote: Introduction: If you're a Windows user who wants to try Linux, and you are new to Linux, this tutorial is for you. We'll cover a few basic tasks that may be different from what you are used to.
We'll cover these tasks:
Login - Logging in and understanding the Linux desktop
Navigation and settings - Tweaking settings to suit your personal needs
Command line access - When you really need to work at the command line
Becoming superuser (or root) - When ordinary user authority isn't enough
Using a GUI application as another user - Getting comfortable with multi-user system capabilities
Removable devices - Using removable media and making sure you don't lose data when you detach removable devices
Logout - When you're done for a while or need a panel icon for logout or other applications
Adding users and groups - Adding more users or user groups to your system

Als alternatief voor fervente windows gebruikers, is er Cygwin
Quote: "Get that Linux feeling - on Windows!"

Quote: Linux-like environment for Windows making it possible to port software running on POSIX systems (such as Linux, BSD, and Unix systems) to Windows.

  Wikipedia Website
NederlandsEngels
 Cygwin  Cygwin  Cygwin

2012

GoogleAnalyticsJan2012
januari:
In januari wordt er aan een nieuwe pagina: backup gewerkt.
De reden voor deze pagina zijn: Op 22 en 23 januari was het aantal bezoekers van mijn website 69, voor het eerst boven de 60 op één dag! (zie: Internet: Google analytics voor statistiek van februari 2010)

Google-logo
cache
februari:
Bij het maken van de backup pagina, zie januari, komt de Google Cache ter sprake. Af en toe kan in de Google cache gekeken worden, als een pagina korte tijd niet beschikbaar is. Bij het zoeken naar informatie over de cache vond ik de website Google Guide.

Interessant nieuws is de WayBack Machine als onderdeel van het "Internet Archive", zie voorbeeld op backup: WayBack Machine. Via deze website zijn oude pagina's terug te vinden.
WayBackMachine
Deze feature was uitgebreid in het nieuws door de rechtszaak van Oracle tegen Google over het gebruik van Java in Android.
Op een website stond een blog van de voormalige Sun CEO Jonathan Schwartz, die door Oracle verwijderd was. Door de WayBack Machine kon de blog toch achterhaald worden.
Zie: scoop: Oracle scrubs site of embarrassing Java blog
Zie: SUN ceo Schwartz welcomed Androids Java use

De Blog van Jonathan Schwartz is ook te zien op de Backup: WayBack Jonathan Schwartz pagina

Overigens is het verweer in deze rechtszaak van Google dat ze Wikipedia: Apache Harmony java gebruikt in Android, en niet de Sun versie. ("Sun Microsystems" is overgenomen door Oracle)

Eind februari kreeg ik een prachtig voorbeeld van een (Wikipedia:)"phishing" email:

email

Onderwerp:
Van:
Datum:
Aan:
Prioriteit:
Opties:
<LAST WARNING> VERIFY YOUR ACCOUNT!!!
"HCCnet Webmail Administration" <info@hccnet.nl>
Do, 23 februari, 2012 11:39 am
undisclosed-recipients:;
Normaal
Bekijk volledige berichtinformatie | Print | Download dit als een bestand

ATTENTION:
Thur 23 Feb 2012 08:16:22 MYT from 41.206.151.183, your account was recently
accessed with this details, please if u recognize this details, ignore this message,
or use this web link to reconfirm your account details to prevent spammers and
unauthorized users to gain access to your account;

http://xxxxxxxxxxxxxxxx.com/

@2012 all right reserve-
HCCnet Webmail Administration

Hoewel de afzender "HCCnet Webmail Administration" vertrouwen wekt, is de internet link in de email verdacht, NOOIT op in gaan!

maart:
Aangezien de meeste bezoekers van de website doorgaans in één van de vier genealogieën geïnteresseerd zijn, zijn de verschillende pagina's (kranten, akten, geschiedenis) in maart gesplitst.
Doordat de nieuwe pagina's een stuk kleiner worden, is de tekst sneller geladen in de browser.
Ook kunnen meer grotere foto's aan de geschiedenis worden toegevoegd.

april:
In april zijn de documenten van één 'familie' tak gegroepeerd: in de tak 'van Leeuwen' is nu een nieuw navigatie menu: Parenteel - Documenten - Geschiedenis - Kranten

resultaat: keuze menu per familie (zie voorbeeld: Parenteel van Leeuwen)

KeuzeMenu

TIP Op de website van Webwereld zag ik aanbeveling van de Politie: noteer MAC- en IMEI-adressen hardware.
Gedupeerden weten te weinig belangrijke serienummers.
Handig om dit op te slaan in een email naar jezelf!

mei:
In mei zag ik links onder aan de pagina van Google Maps "Maps Labs".

Op de pagina zie je voorbeelden met maps en coördinaten van een plaats.
Zie ook: onderzoek: kadaster informatie 1832: woonplaats Jan Buijteweg.
Meer informatie staat op de support pagina van Google Maps: Hoe kan ik coördinaten voor lengte- en breedtegraad opzoeken in Google Maps?

maps
Als u de geografische coördinaten (lengte-/breedtegraad) van een punt op de kaart wilt opzoeken, gaat u als volgt te werk: Hierdoor kan je op de de Google kaart exact aangeven waar iemand woont of woonde.
Meer informatie over Wat Was Waar en kadaster in Atlas

juni:
De Firefox browser heeft al enige tijd een probleem met de weergave van de achtergrond in de 'documenten' pagina's.
Bij het gedeelte met de overlijdens akten wordt de achtergrond wit in plaats van de verwachte gele structuur.
Voor de documenten pagina's is de style sheet aangepast.

In de maanden juni en juli wordt ook flink wat tijd besteed aan vrijwilligers werk bij: Vele Handen 'Missing Links'!
Hierdoor kan de kwartierstaat (wat betreft Leiden en Leiderdorp) binnenkort aanzienlijk uitgebreid worden!

HTC-One-V
juli:
Voor de vakantie is de Nokia 6310 vervangen door een Android smart phone: "HTC One V".
Handig is de WhatsApp 'berichten' software om in de vakantie voordelig kontakt te houden met de familie.
Zie: Wikipedia: WhatsApp (gb). De 'WhatsApp' berichten zijn goedkoper dan SMS berichten.
Quote: Simple. Personal. Real Time Messaging.

Een uitgebreide test staat op de site: Pocket-Lint: HTC One-V

Aanvankelijk was de keus op de 'Desire S' (de naam zegt genoeg!) gevallen, maar die was nèt niet meer leverbaar bij mijn provider.
Zie ook pagina van Kees Moerman: HTC Desire met veel informatie.

Keuze voor HTC One V:

Voor de vakantie is voor de HTC Flyer ook de volledige versie van Webmaster geïnstalleerd.

Tip voor internetten in de vakantie: Webwereld: Nieuwe Firefox versleutelt Google-zoekopdrachten.
Quote:
Google is volgens Mozilla de enige zoekmachine die de nieuwe feature: 'https-optie' ondersteunt.
Firefox is de eerste browser die gebruikers naar de beveiligde Google-pagina in plaats van de reguliere website stuurt.

Handig voor de vakantie is ook de informatie die op WikiTravel staat.
Zie ook: Wikipedia to debut revolutionary travel site?.

Ook handig op (of voor) vakantie is de informatie die op weeronline staat.
Ook van bestemmingen in het buitenland kan het weer of verwachting opgezocht worden.

MobaXterm augustus:
In het Admin-Magazine zag ik een artikel over een software pakket: MobaXterm, die een Unix omgeving in Windows maakt.

Op de startpagina van de website is een uitgebreide informatieve (flash) animatie te zien, hoe MobaXterm werkt.

MobaXterm: The complete toolbox for remote computing

Quote: MobaXterm is an enhanced terminal for Windows with an X11 server, several network tools for remote computing and all the essential Unix commands packaged into a single portable exe file.

Zie ook tips: MobaXterm voor meer informatie.

Probleempje: Ik ben van plan de html code uit Aldfaer (Genealogie) aan te passen met behulp van Unix: MobaXterm.

In november 2011 schreef ik, dat alleen de speciale diakritische tekens uit Aldfaer nog een foutmelding geven in de html pagina's.
In Unix zijn verschillende mogelijkheden om dit elegant op te lossen. Een eerste poging met Wikipedia: sed in MobaXterm werkte nog niet. Het probleem is met Wikipedia: Perl eenvoudig op te lossen.

jQuery
september:
In het tijdschrift C't Magazine verscheen in september 2012 een uitgebreid artikel over jQuery mobile.

jQuery Mobile is een JavaScript framework voor smartphones en tablets, lees verder in de wikipedia!

  Wikipedia: Website:
Nederlands:Engels:
 JQuery Mobile  JQuery Mobile  JQuery Mobile

jQuery mobile werkt met JavaScript, in tegenstelling tot de meeste Android apps, die in Java zijn geschreven.
Bij jQuery zit veel functionaliteit in een "library".

Zie ook Google: jQuery voor meer links naar nuttige websites.

JQuery Mobile lijkt me een interessante optie om zelf in de toekomst programma's voor mijn Android telefoon en tablet te maken.
Lang geleden heb ik met Borland: Turbo 'Pascal' 5.5 (voor DOS) een adres en een agenda programma gemaakt, die tot volle tevredenheid werkten op een HP 100 "Palmtop" computer, zie BlogPagina juli 2010. Handig op de palmtop was het MS-DOS programma DOSkey; met een of twee letters ("Alias") konden DOS opdrachten uitgevoerd worden, zoals:

oktober:
Nu is een gelegenheid om mijn 'link pagina' onder de aandacht te brengen, zie de pagina Android.
Deze pagina is gemaakt voor tablet computers, om snel naar naar nieuws sites te surfen (zie ook BlogPagina juli 2011).

Voorbeeld: Klik op afbeelding om de pagina te openen! (alleen eerste drie van twaalf regels weergegeven)

nieuws

Opmerkingen:

november:
Nadat ik in augustus schreef over MobaXterm voor het aanpassen van diakritische tekens (met accenten) uit Aldfaer heb ik ook de genealogie en documenten pagina's gecontroleerd met de W3C Markup Validation Service (Zie ook september 2011 voor eerste W3C checks).
Het blijkt, dat de tekens met accenten niet het enige probleem zijn: in de verschillende 'documenten' pagina's zaten totaal meer dan 1000 fouten volgens de validation service.

Het is knap van de verschillende browsers, dat ze ondanks de vele fouten nog goede tekst op het scherm toveren!
Een enkele keer ziet men een vraagteken als de browser het niet snapt, zie voorbeeld: question
In de meeste gevallen doet de browser een 'fallback' en interpreteert het een character aan de hand van de Windows-1252 tekens in plaats van de ISO-8859-1.

Zie ook: MS Windows characters in HTML gb

W3C: fout meldingen: in de verschillende pagina's.

error  Line 88, Column 20: there is no attribute 'COLOR'

Tekst: <hr size="2" color="blue">
Opmerking: De meeste browsers geven horizontale lijnen wél goed weer, Opera niet, zie internet color.

Aangepast in style sheet: hr { color:blue; height:2px }
Aangepast in html <hr>

error  Line 428, Column 69: end tag for 'B' omitted, but its declaration does not permit this

Tekst: <center><b><big>In het jaar Negentien Honderd en Vier,</big></center>
Moet zijn: <center><b><big>In het jaar Negentien Honderd en Vier,</big></b></center>

error  Line 560, Column 126: NET-enabling start-tag requires SHORTTAG YES

Tekst: ... class="Notitie">Beroep: dienstbaar<br />opmerking: naam bij huwelijk Leuntje, ...
Opmerking: Aldfaer maakt xhtml, voor html moet <br /> vervangen worden door <br>.
Zie ook blog: november 2011, ook voor het volgende probleem:

error  Line 6101, Column 14: non SGML character number 146

Tekst: en van Antje sqt Hoenderdaal zonder beroep, wonende te Koudekerk

Een quote ´ in html is: &acute;
Opmerking: In dit geval is een single quote gebruikt als accent, eigenlijk moet een apostrof gebruikt worden!

Zie ook in de Wikipedia voor een compleet overzicht van Diakritisch tekens en Apostrof.

Er wordt aan gewerkt om zo veel mogelijk de benodigde aanpassingen met een script uit te voeren.
Zie ook tips: MobaXterm voor meer informatie.

Opmerking: De documenten pagina's zullen voorlopig nog geen W3C keurmerk mogen gebruiken.
Voor een goede weergave van de vele akten worden tabellen gebruikt. De validator snapt niet dat in een tabel weer een tabel kan zitten. Ook geeft de W3C foutmeldingen voor het gebruik van een paragraaf en een lijn (html: 'hr') in een tabel.

Bij het controleren van de links in mijn website ontdekte ik, dat de links naar de telefoonboeken (1915 en 1950) niet meer klopten, de documenten zijn 'verhuisd' van domein 'www.de-wit.net' naar 'www.geneaknowhow.net'.
Naar aanleiding van deze wijziging ben ik ook de W3C link checker gaan gebruiken.
De ervaringen met de W3C validator worden in een nieuw document samen gevat.

december:
Nadat in september 2011 (verschillende genealogie en computer pagina's) en november (documenten pagina's met akten) het HTML deel van de website heb laten controleren, is in december de CSS 'style sheet' gecheckt.
De resultaten vielen me mee.

validator De W3C CSS Validator gaf de volgende meldingen:

W3C CSS Validator results for https://leeuwef.home.xs4all.nl/doc/doc.css (CSS level 3)

 Sorry! We found the following errors (2) 

  URI :  https://leeuwef.home.xs4all.nl/doc/doc.css  

  13TABLE,TD,THParse Error font-size:9px
  27AValue Error : padding Parse Error padding=10px

Aangepast in style sheet:
was:  TABLE,TD,TH { font-family:verdana; font-size:9pt; padding 10px }
wordt: TABLE,TD,TH { font-family:verdana; font-size:9pt; padding:10px }

was:  A { font-family:verdana font-size:9px; font-weight:normal; }
wordt: A { font-family:verdana; font-size:9px; font-weight:normal; }

Resultaat na aanpassingen:

W3Ccss  Gefeliciteerd! Geen fouten gevonden. 

Dit document is gevalideerd als CSS versie 3 !

Om uw lezers te laten zien dat u de moeite heeft genomen om een interoperabele webpagina te maken, kunt u dit pictogram op elke gevalideerde pagina plaatsen.

Twee probleempjes met de nieuwe style sheet waren, dat in de KwartierstaatTabel pagina nu: De letter grootte onder in de tabel is: <font size="4"> ... tekst ... </font>.
Door de regel A { font-family:verdana; font-size:9px; font-weight:normal; } worden de links met kleine letters weergegeven.
De regel is nu weggelaten uit de style sheet! Ook de tekst padding:10px is nu weggelaten.

Een paar maanden geleden viel het me op, dat de Firefox browser een probleem heeft met de lange documenten pagina's. Bij het huwelijken gedeelte is gele achtergrond met structuur goed, maar op het eind veranderd de achtergrond in wit.
Dit was de aanleiding om een aparte style sheet te maken voor de documenten: "doc-fox.css".
Van deze gelegenheid is ook gebruik gemaakt om de akten smaller weer te geven, zodat ze bij brede schermen toch meer de natuurlijke verhouding houden, en ook beter leesbaar zijn.

Toegevoegd voor de documenten pagina's: Resultaat:
/* aanpassing Firefox: background-color */
BODY 	{ color:black; font-family:verdana; font-size:10pt; background-color:#ffffd6;
		padding:10px; width:800px; margin-left:auto; margin-right:auto; }

2013

januari:
Er is nieuwe pagina: 'validatie', met stukken tekst uit deze Blogpagina (september 2011) en (november 2011) en toevoegingen van de W3C link checker.

Nieuws: tweakers: Wikimedia begint vrij te bewerken reissite, zie nieuwe site: WikiVoyage.
Zie ook: blog: juli 2012: Handig voor de vakantie is ook de informatie die op WikiTravel staat.
Zie ook: Wikipedia to debut revolutionary travel site?.

De overige tijd wordt besteed aan het genealogie deel!
Zie: onderzoek: In januari worden de gegevens van de Zeeuwse DTB boeken toegevoegd!

februari:
In februari kreeg ik weer een phishing email (ook: februari 2012), zie:

email

Achteraf blijkt, dat met de muis het internet adres zichtbaar wordt (links onder in het Firefox venster), zie voorbeeld:

link

Hoewel ik op de link klikte, was er gelukkig een waarschuwing:

waarschuwing

W3Ccss W3Chtml De verschillende pagina's van de website zijn gecontroleerd met de W3C validator. Indien van toepassing, zijn onder aan de pagina de logo's toegevoegd.
De parenteel pagina's voldoen nog niet aan de 'valid html' of 'valid css' standaarden, dit wordt in de toekomst opgelost.
De documenten pagina's voldoen voorlopig ook nog niet aan de html standaard. De trucjes om een zo perfect mogelijke weergave van de documenten te geven, kunnen niet goedgekeurd worden door de W3C. Waarschijnlijk kan dit in de toekomst met html5 opgelost worden.

maart:
De maand begint met een geslaagde hack bij de servers van Evernote, zie bericht bij Tweakers: Evernote.
Bericht van Evernote: password_reset.
Bericht van Arstechnica: Quote: Evernote is requiring each of its 50 million users to reset their login credentials after the site's security team detected a security breach that exposed password data and other personal information.

download
Bij het werken met Knoppix (zie backup), leek het me handig om een document van de IBM site te downloaden: IBM: System recovery with Knoppix.
Het viel me op, dat de download nogal groot is: 139 kByte. Dit was aanleiding om voor eenvoudige HTML pagina's een nieuwe interne CSS style sheet te maken: zie vervolg: tips html!

[Toegevoegd aan hoofdstuk: internet DjVu software: STDU Vieuwer]
[Toegevoegd aan hoofdstuk: backup software: EaseUS Partition Master]

april: Chromebook
Op 6 april verscheen een pagina grote advertentie in een bekend landelijk ochtendblad: zie Google Chrome!
De afgelopen jaren verschenen al eerder "Chromebook" laptops, maar nu wordt het pas echt serieus!

Voordelen:

Er zijn twee nieuwe modellen geïntroduceerd: De Samsung 'XE303C12' en de Acer 'C7'.
Zie ook: Tweakers: vergelijkende test

Zie officiele pagina Google: Chrome laptops.

Kenmerkend voor Chromebook laptops is, dat ze zeer sterk op het internet georiënteerd zijn.
Voor het opstarten is een Google account nodig en een werkende internet verbinding.
Een aantal programma's kan ook zonder internet werken, zie: Chrome webstore offline.

mei:
Op 3 april stond een nieuwe versie van Twitter in de Play store van Android.

TwitterUpdate

Helaas bleek die niet te werken op de HTC Flyer.
Na het starten van de nieuwe Twitter was alleen een blauw scherm zichtbaar.
In de play store heb ik een recensie gezet:

TwitterRecensie

Gelukkig lukte het me om met een "side load" een oude versie te installeren.
Lees de rest van de instructies in HTC-Flyer: APK

juni:
reactos
In juni 2013 is ReactOS het project van de maand bij Sourceforge:

sourceforge logo

Sourceforge is proud to announce June's project of the month, ReactOS, a free modern operating system written completely from scratch and based on the design of Microsoft Windows XP/2003. To learn more about ReactOS we talked to Alexsey Bragin, the current project coordinator, Read more.

ReactOS is an operating system implementing the NT kernel with a win32 subsystem, wich would allow the use of both Windows drivers and applications on a non-Microsoft developed OS.
oude "home" frame:

navigatie Het menu is iets aangepast, vroeger was 1024x768 een (minimale) resolutie bij beeldschermen, de nieuwe generatie 7 inch tablets hebben vaak 1024x600 pixels resolutie, ook de HTC Flyer! Hierdoor was niet het hele menu zichtbaar.

Zie ook de website: Handleiding HTML: Introductie frames

Het index bestand bepaalt de layout van de website, de zg. "frameset":('px'=pixels)
Oude versie:         Nieuwe versie:

+------+-----------+     +------+-----------+
|   |      |     |   |      |
| home |  top  110     |   |  top  110
|   |      px     |   |      px
+------+-----------+     +   +-----------+
|   |      |     | toc |      |
|   |      |     |   |      |
| toc |  doc  |     |   |  doc  |
|   |      |     |   |      |
|   |      |     |   |      |
+-150--+-----------+     +-150--+-----------+
  px              px
Het "home" gedeelte is verdwenen, de "toc" = table of content, "menu" is naar boven geschoven.
De vlag om naar de Engelse of Nederlandse tekst te gaan is verplaats van het home "frame" naar het menu.

Een site met veel interessante artikelen is HowToGeek.
Voorbeelden:
link
Aanbevolen:

HowToGeek tag: Linux. geeft een overzicht met veel artikelen over Linux, Android, MySQL, Suze, Ubuntu, etc.

HowToGeek: FEATURED ARTICLES / THE BEST OF HOW-TO GEEK.

Huawei E5331 In juni bestelde ik ook een Huawei E5331 Wireless Access Point van XS4ALL, zie de actie:
Tweakers: XS4ALL gaat gratis mobiel internet aanbieden aan Extra-klanten.
Internetaanbieder XS4ALL gaat klanten die een Extra-abonnement afnemen, vanaf 1 mei een gratis bundel voor mobiel internet aanbieden. Standaard krijgt de klant een bundel van 200 MB.
De maximale downloadsnelheid, waarbij het 3g-netwerk van KPN wordt gebruikt, bedraagt 3,6 Mbit/s. De upload heeft een snelheid van 1,4 Mbit/s. XS4ALL is daarmee naar eigen zeggen de eerste internetprovider die een deel van zijn abonnees 'gratis' 3g-internet biedt.

Indien de 200 MB gebruikt is, krijg je een vriendelijke mail:


Onderwerp Datalimiet mobiel internet

Geachte heer, mevrouw,

U heeft momenteel de datalimiet van uw Mobiel Internet abonnement overschreden. Wij kunnen een overschrijding van uw datalimiet helaas niet toestaan. Daarom hebben wij een filter geplaatst.

Wat betekent dit?
Tot het einde van deze maand verlagen wij de snelheid van uw Mobiel Internet tot 128 kb/s download en 64 kb/s upload.
Bij het ingaan van de nieuwe maand verwijderen wij het filter. U heeft dan weer de beschikking over de normale snelheid.


Handig voor gebruik met de HTC Flyer en een Chromebook!

juli:
In het nieuwe nummer van Computer Totaal: knutselcomputer (deel 1) is gestart met een serie artikelen over de Raspberry Pi.
Dit is een mini computer met de afmetingen van een credit card en een prijs van ca 40 Euro. Oorspronkelijk is het project gestart voor onderwijsdoeleinden, om de jeugd in staat te stellen om voordelig met een computer te leren programmeren.
Vanwege de ARM processor en het beperkte RAM geheugen (256 of 512 Mbyte) is het board niet geschikt voor windows. Het is echter wel zeer geschikt voor Linux.

Aanbevolen:

Dank zij een actiekorting betaalde ik nog geen 75 Euro voor: Raspberry Pi type B, behuizing, voeding, HDMI kabel, SD cardreader en 8 GB SDHC geheugen kaart.

Opmerkingen: voor het opstarten en configureren van de 'Raspberry Pi' zijn ook (even!) nodig: raspberrypi
  Wikipedia Website
NederlandsEngels
 Raspberry Pi  Raspberry Pi  Raspberry Pi

Het afgelopen jaar zijn er bijzonder veel artikelen te vinden op het internet over de Raspberry Pi.
Met wat ge-Google zijn tal van sites te vinden, met veel interessante voorbeelden, zie b.v.: Een mooi voorbeeld is het HomeComputerlab: Proudly served to you via RaspberryPi.
Op de pagina HomeComputerlab: CMS staat beschreven hoe nginx php mariadb wordpress en archlinux worden geïnstalleerd.

Naast bovenstaande links met veel artikelen staan ook een paar goede "tutorials" op de site van TechRadar, zie:
TheMagPi
Interessant is ook de link op de Raspberry Pi website naar:
TheMagPi: Quote: What is The MagPi?

We produce a magazine with the intent to help and offer advice to users of the Raspberry Pi.
Our content covers articles on a variety of Raspberry Pi related themes including coding, robotics, home automation, electronics, and practical techniques to name a few.

Van de website zijn maandelijks tijdschriften over de Raspberry Pi te downloaden in PDF formaat: leuk om in de vakantie of-line te lezen op een Android tablet! In juli is nummer 14 verschenen, met onder andere een uitgebreid artikel over de nieuwe camera module.

Book
Een andere interessante site is: it-ebooks.
Op deze site is een Download: "Getting Started with Raspberry Pi" beschikbaar. (gb)

Book Details:, Publisher: O'Reilly Media, By: Matt Richardson, Shawn Wallace
ISBN: 978-1-4493-4421-4, Year: 2012, Pages: 180
Language: English, File size: 15 MB, File format: PDF.

Aanvankelijk was ik van plan om een FreeBSD laptop te gebruiken voor het zelf hosten van een website. Dit project heeft de laatste jaren een zeer lage prioriteit gehad. Doordat er nu geschikte single-board computers beschikbaar zijn, is het leuk om daar mee een website te starten. Doordat dit type boards een SD-card gebruiken voor opslag, ontbreekt de vertraging die een harddisk geeft bij een 'normale' website.
NB: Men is bezig om FreeBSD ook voor de Raspberry Pi geschikt te maken ... (FreeBSD versie 10)

Ik heb sinds 2 juni ook een Raspberry Pi!

Het doel is om deze in de toekomst als webserver te gebruiken, waarschijnlijk met Arch Linux.
Aangezien de website bij XS4ALL veel sneller werkt, heeft een eigen website op de "Pi" een lage prioriteit.

De eerste experimenten worden uitgevoerd met "Raspbian image" ( 2013-05-25-wheezy-raspbian.img ). Dit is een Debian Linux speciaal voor de Raspberry Pi.
De volgende experimenten worden het opzetten van een (Wikipedia:) VPN verbinding vanaf Android (HTC Flyer) en de Chromebook naar de Raspberry Pi. Zie ook artikel: Kees Moerman: Veilig Access van Buiten met SSH en proxy.
In de toekomst kan dan ook remote gewerkt worden op de Ubuntu home PC. (Handig is, dat bij XS4ALL de PC een vast IP-nummer heeft.)

Een introductie is te lezen: (gb)
PenguinTutor: Raspberry Pi: Linux computer for learning programming.

Een uitstekende handleiding voor de installatie is te lezen op: (gb)
Engadget: So you got a Raspberry Pi: now what?

link
Aanbevolen: HowToGeek:
The HTG Guide to Getting Started with Raspberry Pi
Build a $35 Media Center with Raspbmc and Raspberry Pi
How to Turn a Raspberry Pi into a Low-Power Network Storage Device
How to Turn a Raspberry Pi into an Always-On Usenet Machine

Opmerkingen: Op de wiki-site van Debian staat: Should I buy a Rasberry Pi?: There are issues with the Raspberry Pi ... De CPU in de Raspberry Pi is een ARMv6 architectuur, Debian gebruikt standaard minimaal de ARMv7 versie.

Informatie: zie een zeer uitgebreid artikel op de website van Arstechnica: 'How two volunteers built the Raspberry Pi's operating system': The Debian software was painstakingly rebuilt for the Raspberry Pi ARMv6 processor, by Raspbian project founder Mike Thompson and co-leader Peter Green.
Quote: The project required 60-hour work weeks, a home-built cluster of ARM computers, and the rebuilding of 19,000 Linux software packages. And it was all accomplished by two volunteers.

Voordelen:

Nederlandse websites:

Alternatieven voor de Raspberry Pi:

augustus:
Chromebook

Na een 7 inch Android tablet (HTC 'Flyer' juli 2011) en een Android telefoon (HTC One V juli 2012) is de mobiele computer familie in juli 2013 uitgebreid met een Samsung Chromebook laptop computer.

De Voordelen van de nieuwe laptop zijn:

Voor meer informatie, zie: Chromebook

De "klassieke" PC wordt nu steeds minder gebruikt!
De HTC Flyer tablet wordt in hoofdzaak voor Facebook en Twitter gebruikt, de Chromebook voor surfen over het internet.
Het toetsenbord is handig om teksten te knippen en plakken, dat gaat omslachtiger op een tablet computer.

De Chromebook wijkt af van de normale "windows" PC:
link
Voordelen Chromebook: specs Zie ook pagina: Google Chrome OS!

september:
Na ruim een jaar ervaring met de HTC One-V smart phone wordt het tijd om een nieuwe pagina te maken! Nog even geduld! In en na de vakantie merkte ik, dat je in het buitenland "roaming" moet uitschakelen ...

Ook op Tweakers is de laatste tijd veel nieuws over Android:

html5 css3 november:
Het is weer tijd om in de html techniek te duiken! Met html5 en css3 is het mogelijk om 'web fonts' te gebruiken, zie ook: HTML5 en CSS3.
Een eerste pagina is: Testhtml5, met de geboorte akten van mijn opa en oma, en hun huwelijk.
Voor de schuine 'geschreven' tekst is exmouth.ttf gebruikt, zie ook: Presentatie.
In de bovenstaande 'Presentatie' had ik nog last , dat de onderlinge afstand tussen de regels niet constant is in een tekstverwerker. Dit is nu wel het geval met html5. Een ander probleem met exmouth.ttf is dat de hoogte van de letters sterk afwijkt van de 'standaard'.

Deel van de style sheet:
@font-face { font-family:'exmouth'; src:url('exmouth.ttf'); }
I      { font-family:exmouth; font-size:25pt; }
P, DIV   { font-family:verdana; font-size:12pt; }
Als voor de normale tekst 12 pt wordt genomen, moet voor exmouth 25 pt gekozen worden.

Het aanpassen van de gehele website naar html5 vergt nog flink wat studie. In html4 is het gebruikelijk om een 'frameset' te gebruiken, met links het menu, en rechts de 'content', zie ook: Blogpagina juni
In html5 kan de frameset niet meer gebruikt worden. In de plaats daarvan zijn nieuwe tag's: <header>, <article>, <nav>, <footer>.
Zie ook: W3Schools HTML5 introductie, de nieuwe html standaard.

smiley-sad Helaas werkt het "exmouth" font niet bij de Internet Explorer . . . . .

IE werkt NIET met 'ttf' fonts, voor meer informatie zie website W3Schools Font Face rule.
Quote: Edge and IE: The font format only works when set to be "installable"

december:
Aangezien de Internet Explorer geen exmouth.ttf fonts kan weergeven, wilde ik een waarschuwing op de pagina geven indien deze met de IE wordt bekeken.
Zie waarschuwing:

Internet Explorer geeft problemen!

IE werkt NIET met .ttf fonts. Voor meer informatie zie: website W3Schools: Font Face rule
Gebruik een MODERNE browser uit het overzicht hiernaast.
Deze browsers voldoen VEEL BETER aan de STANDAARDEN.

Zie ook BlogPagina september 2010.
Helaas kan deze tekst niet alleen getoond worden met de IE, zie: Wikipedia conditional comment in de Internet Explorer.
De conditional comment wordt tegenwoordig niet meer gebruikt in de IE.

Een eerste test met de W3C Markup Validation Service geeft:

error  <meta charset="iso-8859-1" />
   Line 8, Column 29: Using windows-1252 instead of the declared encoding iso-8859-1.

error  <script type="text/javascript" language="JavaScript"></script>
   Line 9, Column 53: The language attribute on the script element is obsolete. You can safely omit it.

Nog wat andere foutmeldingen: Opmerking: voor een 100% goedgekeurde html validatie moet Unicode 'UTF-8' character set gebruikt worden, zie: Wikipedia: Unicode, Wikipedia: UTF-8 en W3: Internationalization Activity.

Conclusie: de echte html5 vergt nog flink wat studie: in de weergave van de akten worden 'tables' gebruikt, wat met HTML5 met CSS3 moet worden opgelost.
Op de website van W3C staat een artikel W3C: CSS Positioned Layout Module, met alle details.

creativecommons